Преподобний старець Паїсій Святогорець про грубу помилку під час сповіді, яку роблять багато хто
Преподобний старець Паїсій Святогорець про грубу помилку під час сповіді, яку роблять багато хто

Преподобний старець Паїсій Святогорець про грубу помилку під час сповіді, яку роблять багато хто

Які помилки ми можемо робити, коли сповідаємось? Адже, здавалося б, у самому процесі сповіді нічого складного немає… Насправді все далеко не так однозначно. Давайте розберемося в цьому питанні, ґрунтуючись на думці священнослужителів.

Насамперед важлива підготовка і Таїнству сповіді. Для того, щоб все вийшло, Вам необхідно відчувати справжнє каяття в скоєних гріхах, бути твердо впевненим у намірі їх виправити, вірити в Господа і сподіватися на Його милість. Більше того, сама суть сповіді полягає не лише у дотику до Церковного Таїнства – Ви самі повинні вести постійну духовну боротьбу з гріховним та порочним.

Звичайно, покаявшись, ми очищаємось від грішного, однак це не означає, що, покинувши Храм, ми не повинні контролювати свої думки та вчинки. Не забувайте: важливо не просто журитися про грішне, але невпинно боротися з ним.

Перед сповіддю не варто соромитися – соромитися слід гріха, а не покаяння. Будь-які сумніви та безпідставні страхи залишайте за порогом Церкви. Покладіться на Бога і очистіть свою душу, відкинувши страх і невпевненість.

Ніколи навмисне не приховуйте той чи інший гріх – така сповідь не вважатиметься дійсною. Крім того, вчинивши так, Ви не тільки не отримаєте зцілення, але й двічі згрішите – маловір’ям і недовірою до Господа, який так знає про кожний Ваш гріх.

Сповідайтеся насамперед у тому, за що відчуваєте сором, але не прагніть поспіхом перерахувати якнайбільше гріхів. Якщо Вам дуже важко озвучити той чи інший тяжкий гріх, напишіть його назву на аркуші паперу та передайте батюшку в момент сповіді. Однак не варто робити так на постійній основі – це, швидше, рідкісний припустимий виняток. Після цього обов’язково вибачтеся за сором’язливість у сповіданні власних гріхів.

Пам’ятайте про те, що сповідь подібна до лазні, що омиває Вашу душу. Стверджувати, що Ви безгрішні, тому що нічого поганого іншим людям не робите – щонайменше безрозсудно. Згадайте мудрі слова, написані в Книзі Еклезіяста: «Немає людини праведної на землі, яка б робила добро і не грішила».

Не варто відкладати озвучення найганебніших гріхів іншим разом. Один батюшка так висловився щодо цього: «Я вже дванадцятий рік служу в Храмі, і за стільки років ще не зустрів жодного «оригінального» гріха, який би мене по-справжньому вразив. Все, в чому зазвичай люди сповідаються, вже було, і неодноразово. З початку біблійних часів поки не винайшли нових гріхів. Так, життя змінюється, але пристрасті та спокуси, що долають людство, залишилися колишніми».

Сповідаючись і змиваючи свої гріхи, дійте так, ніби Ви і справді перебуваєте в лазні – адже логічніше відмитися повністю, а не вимити окремі частини тіла, інші залишивши брудними.

Не слід уникати сповіді, якщо Вам здається, що доведеться повторюватися і називати раніше вже скоєні гріхи. Є такий вислів: «Навіщо мені каятися, якщо я все одно згрішу» – але, у такому разі, навіщо ми миємо руки, якщо вони все одно забруднюються?

Про ще одну грубу помилку на сповіді згадав і Преподобний Паїсій Святогорець. Якось його запитали:

– Отче, якщо людина, яка сповідається, не відчуває тієї гіркоти, яку вона відчувала, поки грішила, це говорить про те, що у неї не буде справжнього покаяння?

– Якщо з моменту вчинення гріха минув деякий час, гострого болю людина не відчує, адже рана вже встигла затягнутися. – Відповів Старець, і, задумавшись, додав, – Необхідно бути дуже уважним, щоб, сповідаючись, уникнути величезної помилки – у жодному разі не можна починати виправдовувати себе.

Припустимо, я прийшов сповідатися і каюсь перед батюшкою в тому, що, наприклад, на когось розгнівався. І нехай ця людина, що розлютила мене, заслуговувала на тумака – я не повинен намагатися довести духовнику, що він був по-справжньому винен, щоб батюшка не почав мене виправдовувати. Людина, яка під час сповіді прагне себе виправдати, не відчує справжньої внутрішньої благодаті, не заспокоїться, адже їй доведеться, як і раніше, сперечатися зі своєю совістю.

Кожне його виправдання – черговий тягар, який йому й доведеться нести. А є, навпаки, люди, які навіть за найменший гріх відчувають велику провину. Вони приймають від батюшки тяжку покуту, відчуваючи при цьому невимовну, велику радість.

Так, наприклад, є людина, яка зірвала без дозволу одну маленьку ягідку винограду – і звинувачує він себе за це так, ніби вкрав безліч кошиків з виноградом, весь час думає про це і докоряє собі скоєний гріх. Але є й інша людина – він краде виноград ящиками і водночас виправдовується і стверджує, що взяв зовсім небагато.

Неможливо висловити словами, яку втіху Господню випробовує людина, яка не тільки не прагне виправдати себе, але й перебільшує власний крихітний гріх, переживає і страждає через нього так, ніби бі він здійснив тяжкий гріх. У таких випадках ми спостерігаємо приклад Божественної справедливості – ми бачимо, як Господь віддає людям у їхніх справах.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept